Over Martijn

Jazz harmonicaspeler Martijn Luttmer (11 februari 1971 te Bussum) kreeg rond zijn vierde verjaardag zijn eerste mondharmonica, maar het begon pas een serieuze bezigheid te worden tijdens een vakantie in Frankrijk. Samen met klasgenoot Rudolf Haak en zijn vader Jaques speelde Martijn vele uren harmonica. Hij was toen ongeveer negen jaar.

Toots Thielemans
In die tijd hoorde Martijn ook over Toots Thielemans. Geïnspireerd door Toots stapte Martijn over op de chromatische mondharmonica; een mondharmonica met echt veel meer mogelijkheden dan degene die hij tot dan toe kende. Op dit instrument kan een chromatische toonladder worden gespeeld; de witte én de zwarte toetsen van een piano. Vanaf dat moment studeerde Martijn ongeveer anderhalf uur per dag; meespelen met de LP’s van Toots Thielemans. De chromatische mondharmonica werd een obsessie.

Martijn, de saxofonist..?
Rond zijn twaalfde begon Martijn ook met saxofoon spelen. Hij nam lessen bij Luc van Gessel en bij Paul van der Feen. In 1981 ontmoette hij pianist en entertainer Paul Poulissen en nam jaren deel in de big band van de Muziekschool voor Gooi en Vechtstreek. Eerst als altsaxofonist, later als eerste tenorsaxofonist en soms zelfs als harmonicaspeler…

The story continues
Rond zijn 18de werd Martijn “geadopteerd” door gitarist Rein Solkamans en drummer Han Brink. Zij hielpen hem met het ontwikkelen van een eigen stijl. Mede daardoor werd Martijn geïntroduceerd bij grote Nederlandse jazzartiesten zoals Cees Slinger en Harry Verbeke, Bart van Lier, Rein van den Broek, Henk Meutgeert en Eddy Conard.

Studiowerk
In 2010 nam Martijn zijn eerste cd op. “La Libelula” werd door pers en publiek met veel enthousiasme ontvangen. In 2013 bracht platenmaatschappij Putumayo wereldwijd de cd Vintage France uit met hierop de track “Les Parapluies de Cherbourg” (I Will Wait For You) van “La Libelula”. Dit album bereikte de derde plaats in de Billboard Album top 100 (World Music).

Op 28 oktober 2014 werd de tweede cd van Martijn gepresenteerd. “Frankly” is een eerbetoon aan Frank Sinatra. De arrangementen voor piano, bas, drums en strijkkwintet zijn gemaakt door Henk Meutgeert.

Omdat er nog nooit een mondharmonicaspeler een kerst cd had gemaakt, heeft Martijn eind 2015 een mini album uitgebracht onder de naam “Sleigh Ride”. Wederom gearrangeerd door Henk Meutgeert, die ook dat zelfde jaar de Concertgebouw Jazz Award voor zijn verdiensten in de Nederlandse jazz in ontvangst mocht nemen.

Gastoptredens
De afgelopen jaren heeft Martijn een onnoemelijk aantal gastoptredens verzorgd bij verschillende artiesten, groepen en orkesten. Zo werkte Martijn met de Amerikaanse zangeres Rebecca Parris en was hij speciale gast bij het wereldvermaarde Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Ook speelde Martijn met het trio Dolf de Vries en Madeline Bell, waarvan enkele fragmenten werden uitgezonden op RTL. Martijn speelt nog altijd veel met pianist Paul Poulissen. Daarnaast werkte hij ondermeer met Lex Tanger, Gé Titulaer, Frits Landesbergen, Edwin Corzilius, José Koning en Denise Jannah, Laura Fygi, Thijs van Leer en Hans Dulfer en met artiesten als René Froger en Des’ray (2 Brothers on the fourth Floor), Shirma Rouse en Bart Brandjes. In september 2017 maakt Martijn zijn debuut bij het Metropole Orkest. Martijn werkte ook mee aan diverse cd-producties van andere artiesten.

Vandaag de dag “verspreid Martijn het woord” van de chromatische harmonica aan iedereen die het maar horen wil. Martijn heeft opgetreden in de Verenigde Saten en in Australië en vele landen die daar tussen liggen. Wij hopen dat deze website een goede indruk zal geven over hetgeen Martijn wil bereiken.

Heartfelt Harmonica
15 mei 2017